Ontdek de mysterieuze grotten

Wist je dat het altijd 12°C
in de grotten is? 

Wist je dat er onder en rondom Valkenburg een indrukwekkend grottenstelsel van ongeveer 250 km aan gangen ligt? Wij organiseren diverse actieve, spannende en educatieve activiteiten in de grotten. Want bij een bezoek aan deze historische stad mag een uitstapje naar deze bijzondere grotten niet ontbreken. Slechts een klein deel van het enorme gangenstelsel is toegankelijk voor het publiek. Ervaar een bijzondere blik op een complete wereld die diep onder de grond schuil gaat.

Wat is er te doen in de grotten?

Geen grotten, maar groeves!

Om maar meteen een groot misverstand recht te zetten: officieel moeten we helemaal niet spreken over grotten in Valkenburg, maar over groeves. Maar wat is het verschil? Een groeve is met de hand gemaakt, terwijl een grot een natuurlijk fenomeen is. De groeves zoals in Valkenburg zijn ontstaan door de winning van mergel, een natuurlijk bouwmateriaal dat sterk en zeer veelzijdig is. We spreken daarom ook wel van mergelgrotten.

Wist je dat het altijd 12°C
in de grotten is? Niet in het
water vallen dus!

Hoe oud?!

Al sinds de Romeinse tijd wordt er mergel gewonnen in Valkenburg. De uitgehouwen en uitgezaagde stenen werden (én worden nog steeds!) gebruikt als bouwmateriaal of als grondstof voor mergelbeelden. Wanneer je een bezoek brengt aan onze locatie aan de Sibbergroeve stap je al een mergelhuisje binnen, om af te dalen in de mysterieuze mergelgrotten.

Meer weten over de historie van de grotten?

Ben je benieuwd naar de verhalen en historie van de grotten van Valkenburg? In bijna al onze programma’s vertellen onze enthousiaste begeleiders er meer over. In het programma ‘Grotbiken in de tijd’ gaan we hier nog een stuk dieper op in!

Wist je dat het altijd 12°C
in de grotten is? Niet in het
water vallen dus!

Hoe zien de grotten eruit?

De grotten van Valkenburg zijn heel goed begaanbaar voor het publiek en bieden een bijzondere blik op een wereld diep onder de grond. Let wel: niet het hele gangenstelsel is toegankelijk voor publiek, slechts een klein deel.

Onze ervaring is dat veel mensen vooraf denken dat de grotten koud, nat, donker en vies zijn. Dit is, zeker in de grotten waar wij onze activiteiten organiseren, absoluut niet het geval. De omgeving is droog en wat betreft de temperatuur 100% voorspelbaar: die is namelijk het hele jaar door constant en aangenaam: relatief warm in de winter en verfrissend koel in de zomer. U hoeft ook niet bang te zijn dat u vies wordt in de grotten. Het fijne, gele mergelstof is kurkdroog en klopt u eenvoudig van uw kleren als dat nodig is.

Als u de grot bij Valkenburg Adventure betreedt (eerst via een lange wenteltrap en daarna via een uitgehouwen trap), is deze natuurlijk goed (en sfeervol verlicht). Dat moet ook wel. Zo diep (40 meter!) onder de grond ziet u letterlijk geen hand voor ogen als we het licht even uit doen. Tijdens het grotbiken zorgen de fietsen voor de nodige verlichting en natuurlijk hebben we altijd reservelampjes bij de hand.
Kijk rond in de grotten van Valkenburg!

Wat is er te doen in de
grotten van Valkenburg?

We stonden al even stil bij het ‘Grotbiken’ in de tijd, maar natuurlijk hebben we nog veel meer programma’s in en rond de grotten. Bij al onze programma’s wordt veel aandacht besteed aan de omgeving, maar ook aan samenwerking met de rest van de groep en het ontdekken én verleggen van uw eigen grenzen. Graag stellen we enkele programma’s aan u voor met korte video’s!

Grotbiken

Bij Grotbiken maak je een bijzondere fietstocht van 8 á 10 kilometer door de Sibbergroeve, het grootste toegankelijke ondergrondse gangenstelsel van Europa.

Grotbiken is al jaren een begrip in Valkenburg en ver daarbuiten en wordt exclusief aangeboden bij Valkenburg Adventure!

Volg de ervaren gids steeds dieper het mysterieuze zachtgele mergelstelsel in tijdens deze actieve ontdekkingstocht. Je fietst op een speciale grotbike: een mountainbike zonder ketting speciaal voor gebruik in de grotten.

Bekijk grotbiken

Avontuurlijke grottentocht

De Avontuurlijke Grottentocht is een spannende én gezellige Fort Boyard-achtige doolhoftocht in de Sibbergroeve, 40 meter onder de grond.

U gaat op pad samen met uw team. Jullie gaan op zoek naar nieuwe opdrachten en hindernissen in de mysterieuze gangenstelsels.

 

Bekijk avontuurlijke grottentocht

Grot klautertocht

Maak u klaar voor een spannende, uitdagende tocht rondom het thema hoogte die zich afspeelt in en om de kasteelruïne en het doolhof van vluchtgangen. Het verleggen van uw grenzen staat centraal!

U gaat onder andere klimmen via trappen en ladders, maar ook op onze klimwand van liefst 8 meter hoog. Absoluut hoogtepunt voor velen is een spectaculaire abseil in 30 meter diepe oude waterput!

Bekijk grot klautertocht

High challenge

High Challenge is een zeer afwisselend en uitdagend groepsprogramma voor groepen die op zoek zijn naar een activiteit met de nadruk op grenzen verleggen, vertrouwen en het versterken van de onderlinge banden.

Op 7 meter hoogte is een parcours aangelegd waarbij verschillende opdrachten overwonnen moeten worden